Νεεσ Εστίες Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου ( ΕΜΠ ) - ΝΕΕΜΠ - NTUA Dorms

Νέες Εστίες Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου – Μία σύντομη ξενάγηση

Στις παραγράφους που θα ακολουθήσουν περιγράφω τη διαβίωση στις νέες εστίες του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Σκοπός μου είναι να κατατοπίσω όσο το δυνατόν καλύτερα τους ενδιαφερόμενους  φοιτητές και υποψήφιους οικοτρόφους των Ν.Ε.Ε.Μ.Π.. Επειδή, μέχρι στιγμής υπάρχουν ελάχιστες πληροφορίες στο διαδίκτυο για τις παροχές των Ν.Ε.Ε.Μ.Π. , ελπίζω με αυτό εδώ το άρθρο να σας ενημερώσω επαρκώς.

Το συγκρότημα των Νέων Εστιών Ε.Μ.Π ανηγέρθηκε το 2004 για τη φιλοξενία δημοσιογράφων κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων και στη συνέχεια για τη φιλοξενεία των φοιτητών.

Σήμρα, οι εστίες φιλοξενούν φοιτητές του Πολυτεχνείου που σπουδάζουν μακριά από το τόπο διαμονής. Η επολογή των οικοτρόφων γίνεται με βάση -κυρίως- τα παρακάτω κριτήρια:

 • Κοινωνικά, όπως απορίας, ορφάνιας, άτοµα µε ειδικές ανάγκες, πολυτεκνία.
 • Οικονομικά, δηλαδή το ετήσιο δηλωθέν οικογενειακό εισόδημα.
Ένα από τα κτίρια των Νέων Εστιών ΕΜΠ.
Ένα από τα κτίρια των νέων εστίων ΕΜΠ.

Παροχές

Σε κάθε οικότροφο των Νέων Εστιών Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου παρέχεται μονόκλινο δωμάτιο στο οποίο υπάρχουν συνήθως:

 • Γραφείο
 • Κρεβάτι
 • Ντουλάπα
 • Καθρέφτης
 • Καρέκλα

Κάθε δωμάτιο έχει ημιαυτόνομη θέρμανση και κλιματισμό, μπαλκόνι, μπάνιο με τουαλέτα, νιπτήρα και ντουζιέρα. Για κάθε 8 δωμάτια υπάρχει κοινόχρηστος χώρος με μικρή κουζίνα.

Όλοι οι οικότροφοι δικαιούνται δωρέαν ενσύρματη πρόσβαση στο internet στο δωμάτιο τους και επίδης δωρεάν σίτιση στο εστιατόριο της εστίας, που παρέχει πρωινό, μεσημεριανό αλλά και βραδινό.

Οι οικότροφοι φιλοξενούνται δωρεάν στις εστίες για διάρκεια ίση με τα χρόνια σπουδών προσαυξημένα κατά δύο ( ν + 2 ).

Νέες - Νέα εστία - εστίες ΕΜΠ Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Αθήνα Γουδί Ζωγράφου
Γειτονιά Κτιρίων στις ΝΕΕΜΠ, Φεβρουάριος 2015

Προσωπική Άποψη

Αν είσαι ένας φοιτητής απο επαρχία, που ενδεχομένως αντιμετωπίζει οικονομικές δυσκολίες, οι εστίες είναι μακράν η καλύτερη επιλογή. Μένοντας στην εστία, τα μόνα έξοδα που θα έχεις είναι αυτά που αφορούν προσωπικές σου ανάγκες. Η διαμονή στις εστίες είναι δωρεάν και δεν θα μπορούσα να κρύψω και πως είναι μία από τις ωραιότερες εμπειρίες. Πόσο μάλλον στις Νέες Εστίες του Ε.Μ.Π.

Το κίριο 5 των Νέων Εστιών ΕΜΠ - Άνοιξη 2016
Το κίριο 5 των Νέων Εστιών ΕΜΠ – Άνοιξη 2016

Έχοντας χτιστεί για τη διαμονή των δημοσιογράφων των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, οι Ν.Ε.Ε.Μ.Π βρίσκονται -μέχρι στιγμής- σε πολύ καλή κατάσταση. Αποτελούνται από διάσπαρτα κτίρια μέσα σε μία μεγάλη δενδρόφυτη έκταση, δίπλα στην Πολυτεχνειούπολη. Το περιβάλλον είναι αρκετά όμορφο και ελάχιστα συνηδειτοποιείς πως βρίσκεσαι στην Αθήνα. Τα δωμάτια, είναι αρκετά άνετα ( ενδεικτική έκταση ~21 τ.μ περιλαμβανομένου και του μπάνιου ), αρκετός χώρος για τις ανάγκες ενός φοιτητή. Ουσιαστικά, έχεις το δικό σου μικρό διαμέρισμα, το οποίο διαμορφώνεις όπως εσύ επιθυμείς.

Νεεσ Εστίες Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου ( ΕΜΠ ) - ΝΕΕΜΠ - NTUA Dorms

Όσον αφορά την “ατμόσφαιρα” στις εστίες, είναι ιδιαίτερα ωραία. Θα έχεις την ευκαιρία να συναναστραφείς με πολλά διαφοερτικά άτομα, από όλες τις σχολές του Πολυτεχνείου. Θα μιλήσεις μαζί τους, θα κάνεις νέες φιλίες και εάν χρειαστείς κάτι ακριβώς δίπλα σου θα υπάρχει κάποιος να σε βοηθήσει.

Τέλος, στις εστίες οι φοιτητές δρασστηριοποιούνται σε διάφορες ομάδες, όπως μουσικές, χορευτικές, κινηματογραφικές κλπ. που ενδεχομένως να ενδιαφέρουν και εσένα.

Φωτογραφία από τις χιονισμένες εστίες, 2008. Νεεσ Εστίες Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου ( ΕΜΠ ) - ΝΕΕΜΠ - NTUA Dorms
Χιονισμένες εστίες,  Χειμώνας 2008.

 

Διαδικασία Εισδοχής στις Εστίες

Για να “μπεις” στην εστία χρειάζεται να κάνεις αίτηση με τα παρακάτω δικαιολογητικά στην Γραμματεία της Εστίας:

 1. Βεβαίωση της Γραµµατείας της Σχολής ότι φοιτά µε αναφορά : α ) στο χρόνο εγγραφής και β ) στον ήδη διανυόµενο χρόνο σπουδών.
 2. Φωτοτυπία της αστυνοµικής ταυτότητας ή πιστοποιητικό γέννησης από ∆ήµο ή Κοινότητα.
 3. Πιστοποιητικό Οικογενειακής Κατάστασης από αρµόδια δηµοτική ή Κοινοτική αρχή (του τελευταίου εξαµήνου).
 4. Εκκαθαριστικό Σηµείωµα Εφορίας ή Επικυρωµένο φωτοαντίγραφο της φορολογικής δήλωσης, η οποία έχει κατατεθεί στην οικεία εφορία : α ) του φοιτητή και β ) των γονέων.
 5. Υπεύθυνη δήλωση του Ν. 1599/1986 όπου δηλώνεται η µόνιµη κατοικία των γονέων.
 6. Όσοι υποψήφιοι επικαλούνται λόγους υγείας θα προσκοµίζουν βεβαίωση αρµόδιας πρωτοβάθµιας υγειονοµικής επιτροπής όπου θα τεκµηριώνονται οι λόγοι αυτοί.
 7. Όσοι από τους υποψήφιους έχουν αδελφό φοιτητή ή να υπηρετεί την στρατιωτική του θητεία θα προσκοµίζουν βεβαίωση του τµήµατος που έχει εισαχθεί ή βεβαίωση ότι υπηρετεί την στρατιωτική του θητεία.
 8. Όσοι υποψήφιοι είναι πολύτεκνοι θα υποβάλλουν πιστοποιητικό πολυτεκνίας από την Ανώτατη Συνοµοσπονδία Πολυτέκνων.
 9. Όσοι υποψήφιοι είναι άποροι θα πρέπει να προσκοµίσουν βεβαίωση – πιστοποιητικό απορίας από αρµόδια Υπηρεσία Κοινωνικής Πρόνοιας.
 10. Όσοι υποψήφιοι είναι παιδιά διαζευγµένων γονέων θα πρέπει να προσκοµίσουν δικαστική απόφαση όπου θα προσδιορίζεται η επιµέλεια.

Οι αιτήσεις των πρωτοετών συνήθως ξεκινούν αρχές Σεπτέμβρη. Ωστόσο, η τελική απόφαση αν θα γίνεις δεκτός, λαμβάνεται έπειτα  απο σύσταση εφορείας, γύρω στα τέλη Οκτωβρίου με αρχές Νοεμβρίου. Σε κάθε περίπτωση, για περισσότερες πληροφορίες θα ήταν καλό  να επικοινωνήσετε με τη γραμματεία της εστίας.

 

Διεύθυνση & Επικοινωνία

Τηλεφωνο Γραμματείας: 2104206254

Κοκκινοπούλου 6Α ( Όρια Γουδί & Ζωγράφου,  έναντι ΜΑΤ )

Ζωγράφου, Τ.Κ : 15773, Νομός Αττικής

 

Νεεσ Εστίες Εθνικού Μετσόβιοτ Πολυτεχνείου ( ΕΜΠ ) - ΝΕΕΜΠ - NTUA Dorms
Άποψη από το δασάκι της εστίας, Φεβρουάριος  2015.